top of page

L'aula UEECO

Dimarts 9 de Març vam tenir la sort de gaudir de les experiències i vivències de na Mar, professora titulada en Pedagogia Terapèutica que treballa a Maria Lluïsa Serra, concretament a l'aula UEECO.


Va ser una xerrada molt interessant, per una banda ens va donar a conèixer les aules UEECO, tema poc treballat a la Universitat i per tant vam aprofitar també per fer-li algunes preguntes que ens van ajudar a contextualitzar la seva feina i saber alguna cosa més sobre les aules.


I per l'altra, ens va transmetre a la perfecció el seu dia a dia de la seva professió, evidenciant la il·lusió, ganes, esforç i dedicació. Tot un conjunt d'emocions que evidencien sens dubte la seva professionalitat.


Xerrada molt profitosa la qual vam iniciar presentant l'aula, ens va comentar que feia poc que l'aula UEECO estava en funcionament, concretament la de Maria Lluïsa Serra tenia sis alumnes, cada un d'ells amb unes capacitats i necessitats ben diferents entre ells, fet que feia que algunes de les vegades es vagues desbordada per atendre'ls tots alhora. Eren pocs els coneixements que en tenia sobre aules d'aquest tipus, i em va agradar saber que cada un dels alumnes de l'aula UEECO té una aula de referència on participa algunes de les hores, encara que personalment pens que són poques.

Sabent que la manca de recursos no ens ha d'impedir dur a terme activitats significatives pels alumnes, crec important ressaltar algunes de les activitats que a ella li han funcionat, com és la d'engegar el projecte de reciclatge on l'alumne autista tenia un paper important que era el d'anar a classe per classe a recollir el que havien reciclat els companys, pens que és una activitat molt positiva per conscienciar els alumnes amb el tema reciclatge i també per unir-los al centre i sentir-se part d'aquest.


Les vistes a Carlos Mir, centre de la fundació de persones amb discapacitat, és una activitat molt significatives per a ells assegura na Mar, ja que els alumnes gaudeixin de les instal·lacions, practicant activitats lliures multisensorials, a més d'aprofitar el del context del centre, així com de tots els beneficis que els aporten aquestes instal·lacions.


Una activitat  que em va semblar molt interessant va ser el fet d'entrar alumnes a l'aula UEECO, ja que com ja vam introduir el tema de l'aula UEECO afavoreix o no la inclusió? Aquest tema és delicat, ja que ideològicament l'aula va en contra dels principis d'inclusió dels alumnes a les aules ordinàries, és per això que qualsevol activitat on la socialització d'aquests sis alumnes amb la resta estigui present consider que serà molt beneficiosa per fomentar la seva integració. Per tant em va agradar molt sentir que alumnes del centre entren a l'aula UEECO a fer activitats amb ells.


Les famílies també va ser un tema xerrat, i per tant vam poder classificar entre dos tipus de famílies, les implicades i les no implicades. Na Mar té un contacte molt estret amb les famílies, ja que cada de matí, a diferència de les altes famílies del centre, aquestes entren a l'aula a deixar els nens i per tant durant aquestes estones es xerra sobre qualsevol tema relacionat amb els nens. Tot i així són varies les trobades entre pares i mestres per tractar temes tals com operacions, proves metges...evidenciant la necessitat individualitzada de cada un d'ells.

I per acabar, i molt aplicable a nosaltres per conscienciar-nos, vam ressaltar la importància de conèixer-nos a nosaltres mateixos. Treballar la Intel·ligència emocional. Conèixer a alumnes i altres persones és primordial per engegar el motor d'ensenyament-aprenentatge però moltes vegades ens oblidem d'esforçar-nos amb conèixer-nos, per saber també quines són les nostres pròpies capacitats i limitacions.


En definitiva, ha estat una xerrada molt significativa, plena d'emocions i continguts que sens dubte m'han animat i recordat que aquest és el meu camí, és la feina que esper exercir molt prest.

A continuació adjunt un vídeo, exemple d'aula UEECO, aportat per na Marian, que ens pot ajudar a entendre significativament com es treballa a l'aula UEECO i sobretot veure les activitats que estan duent a terme, activitats que ens poden ajudar a un futur.

Aules UEECO Maria Lluïsa Serra
Idees a ressaltar:

La personalització de l'aprenentatge

El concepte de personalització de l'aprenentatge pretén anar un pas més enllà de l'atenció a la diversitat, entesa en el sentit clàssic d'ajudar a l'alumnat, sobretot el que té més dificultats, a assolir els objectius educatius preestablerts amb caràcter general o, si escau, adaptar-los.

La personalització de l'aprenentatge implica una adaptació del moment i el contingut en funció del que l'alumne/a necessita en aquell moment, en funció del seu ritme, això és el que ens ha transmès na Mar durant la seva xerrada.

Ella s'adapta constantment a cada infant, oferint el que necessita a cada moment. Assegura que cada dia és un dia nou i que no sap mai quines activitats funcionaran i quines no, per això és molt important disposar de diverses estratègies per poder ajudar a tots els alumnes.

La intel·ligència Emocional

Treballar el tema de les emocions és un tema molt de moda dins les aules. Tot i que és un tema important, aquest es treballa moltes vegades amb els nens, però ho hem treballat nosaltres abans?

                                   

                   "Em conec, sé quines limitacions i capacitats tenc com a mestra?"

 

En general la societat (docents, alumnes, pares...) de cada vegada té por al fracàs i pensam més en com ens veuen els altres davant diverses situacions que amb nosaltres mateixos. Aquests pensaments ens generen emocions i poques vegades aquestes són identificades i acceptades.

A més a més moltes de les emocions que sentim les ocultam i pot arribar a ser un perill si aquestes no són regulades, en aquest cas hem d'aprendre a portar l'emoció sabent la durada de cadascuna, ja que una emoció és totalment natural i prudent.

Per això el nostre treball serà saber gestionar- les, ja que saber gestionar les emocions ens ajudarà a sentir-nos segurs i per tant tenir una bona autoestima i per tant serem capaços d'ajudar als altres sense pors.

 

Aprofit aquest apartat per adjuntar material que crec interessant relacionat amb el tema de les emocions, no sols per  treballar les emocions a l'aula sinó també pel que fa a treballar la intel·ligència emocional de nosaltres mateixos i de les famílies.

                                                     Comencem per un mateix!

Recursos emocionals docents / família:

Aprofit aquest espai per presentar-vos dos llibres de l'autor Rafel Santandreu, psicòleg català que m'han ajudat a millorar la gestió de les emocions. Els recoman, ja que crec que són interessants per fomentar i enfortir la intel·ligència emocional d'un mateix atès que ajuda a veure la vida des d'una altra perspectiva.

 

 

 

 

 

   Recursos d'aula- alumnes:              Recuros per intervenir famílies:

                                                          (nen discapacitat)

© 2023 by Art School. Proudly created with Wix.com

  • c-facebook
bottom of page